БАЊА ВРДНИК “Лек за срце и душу” -место у које се радо долази

Да је туризам у Врднику последњих година у успону показује и ове године рекордна посећеност туриста. Велики број смештајних капацитета, новоизграђени комплекси хотела и приватних вила допринели су да интересовање за ово мало место ушушкано на Фрушкој гори не јењава, већ напротив расте.

Оно што Врдник издваја од других места јесте извор термоминералних вода. Посебно се издваја извор киселе и извор термалне воде. Извор киселе минералне воде налази се у долини врдничког потока. Овај извор је откривен 1953. године и давао је око 50 литара воде на минуту, температуре 15,5 °C.

Други извор термалне воде појавио се када је вода поплавила јужно окно рудника мрког угља у Врднику. Вода је класификована као натријум-магнезијум-хидрокарбонатно-сулфидна хомеотерма. Температура воде је 32,8 °C, и успешно се примењује код лечења реуматизма, за постоперативну рехабилитацију и друго.

Почетак здравственог туризма датира из времена непосредно после открића воде. Врднички рудари су још пре Другог светског рата ископали два базена 20х10 i 10х6 метара, а после 2. светског рата затворени базен 14х8 метара и користили за лековите купке. Касније, вода се почиње користити уз савремене методе лечења, тако је Врдник постао здравствено-бањски и рекреациони центар.

Познато је да се Бања Врдник се налази у изванредном природном амфитеатру, окружен благим поточним долинама, обраслим бујном и разноликом вегетацијом.

Пружа изванредне могућности за лечење, одмор и рекреацију, као и туризам, с обзиром на бројне културно историјске споменике у непосредној близини.

Бања поседује отворене и затворене базене, сауне који пружају услове за рекреацију, релаксацију како онима који долазе на лечење тако и гостима који долазе на одмор.

На располагању је 260 лежајева у једнокреветним, двокреветним, трокреветним собама и апартманима. Ту је и пословни центар који располаже са 500 седишта и потребним техничким садржајима; два ресторана са 350 места те сунчана тераса са погледом на олимпијски базен.

На располагању су и спортски терени за мали фудбал, кошарку, одбојку, који се налазе у непосредној близини хотела.

Бања у Врднику је једна од најмлађих бања у Србији. Врдник је постао бањско место због многих фактора, као што су чист ваздух, обиље зеленила, природна атмосфера, повољна надморска висина и друго, али један фактор је био пресудан.

То је постојање термоминералних извора са водом која је температуре око четрдесет степени по целзијусу. Ова вода је веома лековита у лечењу многих болести, а изванредна је за опоравак, односно рехабилитацију после различитих повреда и ломова.

Вода у Бањи Врдник је једна од најбољих за лечење реуме, која представља проблем многим старијим људима. Термоминерална вода извире са великих дубина, а први пут је примећена у накадашњим рудницима угља, где је представљала велики проблем рударима који су тамо радили.

Бања Врдник се све више развија у праву модерну бању. Граде се нови хотели, виле са приватним смештајем и други туристички објекти. 2012. године почео је са радом нови луксузни хотел у Бањи Врдник који је категоризован са пет звездица. Нови хотел се налази у близини старог хотела Термал, а такође поседује базене са топлом минералном водом.

Поред централног хотела и градског базена, у Врднику се налазе и други хотели попут “Премијер Аква”, “Фрушке терме”, Етно комплекса “Врдничка кула”, бројне виле и смештајни капацитети на којима многе европске бање могу да се угледају. Али о томе, у некој другој репортажи.

Текст је написан у склопу реализације пројекта „ Сви путеви воде у Врдник“ који је финансиран из средстава буџета Општине Ириг.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *