ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ: Једна од најстаријих светиња у Срему

Први историјски подаци говоре да је ово насеље Стари Сланкамен било насељено још у античко време. Бурну историју овог подручја током векова су исписали Скордисци, Римљани, Хуни, Остроготи, Гепиди, Византинци, Авари, Бугари, Турци и на крају Срби.

Отуда велики број културно-историјских споменика и археолошких локалитета који чине да ово насеље буде потпуно другачије од осталих.

Поред споменика Сланкаменачкој бици, локалитета Градина, извора лековите воде „Сланкача“, Лесног профила јединственог у Европи, Стари Сланкамен краси црква Светог Николе која се убраја међу најстарије цркве саграђене у стилу средњовековних традиција и као узор јој је вероватно послужила црква манастира Раванице, задужбина кнеза Лазара.

Цркву је према предању подигао деспот Вук Гргуревић, у народу познат као Змај Огњени Вук, вероватно 1468. године и она представља споменик културе од изузетног значаја.

Први пут се помиње 1501. године у запису четворојеванђеља Пивског манастира. Током времена, црква је претрпела веће измене. Свој садашњи изглед добила је у 18. веку, после многобројних обнова.

То је најстарија црква у Фрушкогорју и једна од најстаријих у Срему. Иако је дограђивана и дотеривана, и данас представља велику културну и историјску вредност.

Црква је саграђена у стилу моравске архитектонске школе, као триконхална грађевина са кубетом над централним делом који је касније уклоњен. Њена културно-историјска вредност је у томе што представља образац према коме су грађене цркве у Срему међу којима је најпознатија манастирска црква Kрушедола.

Унутрашњост цркве живописана је крајем 15. и почетком 16. века, чији се остаци данас налазе у првој зони североисточног ступца, са западне стране стојеће фигуре Три Јерарха- Василије Велики, Јован Златоусти и Григорије Богослов. Унутрашњост цркве је обнављана у другој половини 18. века.

STARI SLANKAMEN: Šetnja kroz vekove-od Rimljana do današnjih dana….(FOTO)

Тада је настао изрезбарени иконостас барокних и рококо форми. Слике на иконостасу је радио Стефан Тенецки (1764), познати арадски сликар. Поред богате библиотеке са ретким књигама, у њој се налазе многи важни рукописи из средњег века и многе црквене драгоцености. Фреска је највероватније рађена 1470. године.

У цркви се чувају и вредне иконе међу којима је„Богородица са Христом“, рад Теодора Kрачуна. Све иконе су из 17. и 18. века.

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *