ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ У РУМИ: Ансамбл народних игара и песама “Бранко Радичевић”

Ансамбл народних игара и песама “Бранко Радичевић” из Руме је основан у фебруару 1969. године. На почетку рада секције тадашњег културно-уметничког друштва (KУД) бројале су преко стотину младих жељних игре, песме и музике.

Свој уметнички програм Ансамбл је одувек темељио на основним начелима сценског аматеризма, заснованим на играчко-певачком оспособљавању, и на неговању аутентичности српског фолклора.

Услед тешких ратних околности, проблеми са којима су се држава и друштво сусретали одразили су се и на даљи рад Ансамбла.

Излазак Тамбурашког оркестра из Друштва додатно је тада отежао његов рад. Тешка времена значила су и потешкоће за сам Ансамбл, када он и посустаје са радом те се не појављује ни на Фестивалу музичких друштава Војводине (ФМДВ) који се традиционално, из године у годину одржава у Руми.

На иницијативу једног дела тадашњег управног одбора, у Руми се 27. новембра 2004. године одржава ванредна Скупштина KУД-а на којој је усвојен нови Статут, по ком званично ово Друштво постаје Ансамбл народних игара и песама.

Донета је одлука о именовању новог састава Управног одбора, формирале су се нове групе школе фолклора, донео се план о омасовљавању чланства и уписивању у Ансамбл.

Иако Извођачки састав није радио 6 месеци, донета је и одлука о одржавању годишњег концерта. Ово је била прекретница у раду Ансамбла, јер је због евентуалног неодржавања концерта постојала опасност да оно престане са радом баш онда када се навршавало 35 година његовог постојања. Годишњи концерт је припремњен за свега две недеље и одржан у децембру 2004. године.

Од тада, Ансамбл уз подршку свих структура свога града почиње са озбиљним радом. У време одржавања концерта 2004. Ансамбл је имао 70 чланова, док је у периоду 2013-2018, у просеку, сваке године бројао преко 200 њих.

Данас Ансамбл има 7 група школе фолклора и Народни оркестар. Ансамбл је као свој основни задатак дефинисао упознавање младих са богатим културним наслеђем и неговање љубави према традицији. Више пута награђиван је како на страним тако и домаћим фестивалима.

То потврђују плакете – Ансамбл поседује четири златне, 17 сребрних и четири бронзане са покрајинских фестивала, затим награде за најбоље певање у кореографији, за најбољег играчког солисту, најаутентичнији костим, најбољи оркестар, награде публике итд. Ансамбл је учествовао на многим међународним фестивалима, где је имао различите, а опет запажене наступе.

У протеклих неколико година наши играчи, певачи, музичари представили су се публици у Пољској, на Kриту, Сицилији, у Русији, на Сардинији, у Бугарској, Мађарској, Румунији, Македонији.

Извор и фото: Ансамбл народних игара и песама “Бранко Радичевић” Рума

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *