ГИБАНИЦИЈАДА У АШАЊИ: Гастрономско богатство Срема

11. Гибаницијада у Ашањи још једном је окупила више од 500 посетилаца, који су имали прилику да уживају у богатом културно-уметничком програму и врхунској гибаници коју су припремиле вредне руке двадесетак удружења жена, удружења грађана и екипа окупљених специјално за ову прилику.

Организатори манифестације су и ове године били Туристичка организација општине Пећинци и Месна заједница Ашања, под покровитељством пећиначке локалне самоуправе.

Штандове, на којима је поред незаобилазне гибанице било изложено комплетно гастрономско богатство Срема у малом, оличено у сланим и слатким колачима припремљеним по традиционалним рецептима, обишао је и председник општине Пећинци мр Жељко Трбовић, који је том приликом нагласио да је Гибаницијада једна од најдуговечнијих и најмасовнијих манифестација у пећиначкој општини.

-То је чини веома значајном за нашу општину, јер локална самоуправа доста улаже у развој туризма, а ова манифестација нас поставља на туристичку мапу Србије.

-У међувремену, стопама Ашање кренуле су и неке друге месне заједнице и сада имамо бројне културне, спортске и туристичке манифестације у практично свим насељима наше општине.

-Локална самоуправа их све подржава, јер све те манифестације, свака на свој начин, чувају културно, историјско и духовно наслеђе овог краја и на најбољи начин нашу општину представљају широј јавности. Ми не смемо заборавити ко смо, шта смо и одакле смо.

-Зато сам поносан на све овакве манифестације у нашој општини поручио је Трбовић, који се уједно захвалио Туристичкој организацији и Месној заједници, као и Удружењу жена „Лепота Ашање‟ и Ловачком друштву Ашања који су својим радом помогли у организацији Гибаницијаде.

Жири је имао изузетно тежак задатак да међу двадесетак сјајних гибаница изабере најбољу, јер су на такмичењу учествовала сва удружења жена из пећиначке општине, али и гошће из целог Срема и региона.

На крају је титула најукусније овогодишње гибанице припала гибаници коју је умесило Удружење жена „Дика‟из Kузмина. Награда за најукуснији слатки колач додељена је УЖ „Сунчев цвет‟из Доњег Товарника, а награду за најлепши штанд добило је УЖ „Kолевка Срема‟ из Пећинаца.

Специјалне награде уручене су Друштву за неговање народне традиције „Kупиник‟ из Kупинова, предузећу „Ребра комерц‟ из Ашање и ашањској основној школи „Душан Вукасовић Диоген‟.

Награде су уручили први човек пећиначке општине мр Жељко Трбовић и директорка пећиначке Туристичке организације Љубица Бошковић, која није крила задовољство одзивом како учесника, тако и посетилаца на овогодишњој Гибаницијади.

-С пуним правом могу да кажем да је ова манифестација из године у годину све посећенија, а ми као организатори све задовољнији. Гибаницијада траје три дана, а данашња централна манифестација је имала поред великог броја такмичара и велики број учесника у културно-уметничком програму.

-Посебно смо се потрудили да деца која имају шта да покажу, а таквих је у нашој општини много, добију прилику да свој таленат искажу на једној од највећих и најзначајнијих општинских манифестација. У програму су учествовала и сва културно-уметничка друштва из наше општине, као и талентовани песници, рецитатори и певачи.

-Свако је добио прилику да покаже најбоље што има и све је протекло у изузетно позитивној и ведрој атмосфери- рекла нам је Бошковић.

У културно-уметничком делу програма учествовали су ДННТ „Kупиник“ из Kупинова, ДННТ „Пећинци“ из Пећинаца, Фолклорно друштво „Извор Доњи Товарник“, Удружење „Свитац“ из Деча, KУД „Искон ветерани“ из Шимановаца, KУД „Жарковац“ из Жарковаца, млади рецитарори Леа Граовац, Ана Милићевић, Иван Милићевић и вокална солисткиња Анастасија Максић, као и ученици ОШ „Душан Вукасовић Диоген“ из Ашање.

Након официјелног дела програма дружење је, уз обавезне тамбураше, настављено уз ручак који су за све учеснике и госте припремили ашањски ловци.

Извор и фото: Општина Пећинци

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *