Храм Успења Пресвете Богородице у Љукову се припрема за славу

Прелепи православни Храм Успења Пресвете Богородице који својим велелепним изгледом краси Љуково, слави храмовну славу 28. августа када ће бити организована Света литургија са почетком у 9:30 часова.

Према црвеним подацима изградња храма је започела 1990. године на иницијативу протојереја- ставрофора Божидара Ћурчића, пароха у Инђији, а у сарадњи са мештанима и Димитријем Цреваром.

Исте године, епископ сремски Господин Василије осветио је темеље храма, најављујући стварање црквене општине. Након смрти пароха, радове на изградњи храма преузео је на себе Грађевински одбор Црквене општине Љуково.

Недуго после тога градилиште је запустело све до доласка јереја Боривоја Веселиновића, који је иначе и рођен у Љукову. Радови се настављају и храм се ставља под кров.

После две деценије, тачније 2000. године на иницијативу Славице Вујошевић, која живи и ради у Аустрији, прикупља се добровољни прилог како би се храм снабдео црквеним звонима. Иконостас у храму израдио је Драган Петровић из Београда, а осликао га је 2015. иконописац Раде Сарић.

Наставак радова на храму настављен је 2012. године, доласком јереја Немање Мартиновића, када се приступило коначном завршетку храма у наредне две године. У том периоду је урађена фасада, замењени врата и прозори, уведено грејање, те се започело и са осликавањем целокупног храма руком Радета Сарића, а уз благослов епископа сремског Василија.

Живописање храма завршено је у јесен 2016. године. Истовремено се приступило и уређењу екстеријера, односно порте храма која је најзад ограђена и уређена постављањем високог растиња, бехатона и траве.

View this post on Instagram

#hramspcljukovo #ljukovo

A post shared by Храм СПЦ Љуково (@hramspcljukovo) on

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *