КИФЛИЦИЈАДА У КУПИНОВУ: Гастро традиција Доњег Срема

Удружење жена „Мајка Ангелина“ организовало је 8. јуна шесту по реду „Kифлицијаду“ у Kупинову.

Чланице 27 удружења жена, како из пећиначке општине, тако и из читавог Срема и целе Србије, припремиле су тог суботњег дана разноврсне кифлице, слане и слатке, али и остале ђаконије традиционалне кухиње – ролнице, ванилице, бресквице, салчиће, пите, ораснице.

А све је било изложено у купинском Дому културе на увид, пробу и уживање гостију и учесника ове лепе манифестације.

Kифлицијада је отворена културно-уметничким програмом који су приредили KУД „Kупиник“ из Kупинова, музичар из Сурчина Петар Милошевић и солиста из Kупинова Михајло Јанковић, а завршена је доделом захвалница и пехара свим учесницима.

-Јер, како нам је рекла председница Удружења жена “Мајка Ангелина” Весна Раданов, у оваквој манифестацији нема најбољих, и нема награда за прво, друго и треће место јер су сви – победници.

Овогодишњу „Kифлицијаду“ посетили су, између осталих, и директорка Туристичке организације Љубица Бошковић и председник Савета МЗ Kупиново Перица Одобашић.

-Туризам је на нашем подручју у успону, а томе је прилично допринело и формирање туристичке руте кроз општину Пећинци. Посебно је манифестациони туризам у снажном развоју у читавој Србији, па и код нас. Манифестације попут „Kифлицијаде“ доприносе популаризацији гастрономије Доњег Срема, као важног сегмента заокружене туристичке понуде.

-Локална самоуправа, и наравно Туристичка организација, имају одличну сарадњу са свим удружењима жена пећиначке општине и подржавају манифестације које доприносе развоју туризма.

Подсетићу да су пољопривреда, индустрија и туризам три стратешка правца привредног развоја општине Пећинци и да је развој туризма утемељен управо на природним драгоценостима и културно-историјском наслеђу Kупинова, Обедске баре и читавог јужног дела пећиначке општине – рекла нам је Љубица Бошковић.

Лепу изложбу ручних радова, кифлица и колача, оне су зачиниле плесом и игром познатих српских кола, и на крају, овенчане признањима и пехарима, пожелеле да суботњи дан овековече заједничком фотографијом, за успомену и дуго сећање, баш како и приличи женама које знају да уживају у садашњем тренутку, чувајући традицију и лепе обичаје Срема и Србије.

Извор и фото: Општина Пећинци

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *