“КУПИНИК-ДАНИ ЗМАЈЕВА”: Манифестација у част витештва и јунаштва

Манифестација „Kупиник – Дани Змајева“, која је прошле године први пут организована у Kупинову са циљем оживљавања сећања на српску витешку традицију, ове године биће одржана у суботу, 14. септембра, од 11.00 часова, на простору Етно комплекса у Kупинову, под бедемима средњовековне тврђаве Kупиник.

Организатор, Удружење „Зелени поглед“, за овогодишње Дане змајева најављује богат програм. Витешко друштво „Бели орлови“ из Београда ће демонстрацијом витешких борби дочарати посетиоцима вештину и храброст средњовековних витезова.

ТВРЂАВА КУПИНИК: Последња престоница српских деспота

Биће организован турнир у стреличарству, а посетиоци ће имати прилику да се и сами опробају у овој вештини у школи стреличарства. У оквиру манифестације биће представљена и ревија средњовековне трпезе, а у културно-уметничком делу програма наступиће етно група „Огањ“ из Сремске Митровице.

Манифестација је посвећена српском деспоту Вуку Гргуревићу Бранковићу, легендарном Змају Огњеном Вуку – ратнику, владару и можда последњем правом средњовековном витезу српске традиције. Змај Огњени Вук био је припадник витешког реда змаја, а столовао је у Kупинику од 1464. до 1485. године.

Генерални покровитељ Дана змајева је Општина Пећинци, а подршку у организацији манифестације пружају Туристичка организација општине Пећинци и пећиначки Kултурни центар.

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *