Луксузне виле, пијаца, водовод и занатске радње градили Римљани пре пар векова

На месту где се данас налази Сремска Митровица, некада се налазио Сирмијум једна од престоница римског царства и спадао је у највеће метрополе свог времена.

фото: tosmomi.rs

Сирмијум, као насеље потиче још из прастарих келтских времена, а трагови насељавања потичу још од пре 7.000 година.

У време флавијске династије Сирмијум је стекао највиши градски ранг, постао је Колониа Флавиа Сирмиенсиум. Најснажнија урбана експанзија почела је од краја III века и трајала је кроз читав IV и делимично V век. Познати римски писац из IV века Амијан Марцелин назива га славна и многољудна мајка градова.

фото: sr.wipedia.org

Сремска Митровица је била један од највећих југословенских археолошких центара. Приликом археолошких истраживања Сирмијума поред Царске палате са римским циркусом, откривене су и друге монументалне јавне грађевине као што су тзв. ,,Лицинијеве терме’’, житница (хорреум), трговачке и занатске четврти. Пронађене су луксузне градске виле, али и вишеспратне стамбене зграде, зване инсулае, у којима је живело сиромашније становништво.

Град је био заштићен моћним бедемима, а снабдевао се водом преко аквадукта са извора фрушкогорског потока Врањаша. Улице су имале портике, канализацију и биле су поплочане каменом. У граду је тада радила ковница новца, радионице за израду разних предмета од племенитих метала, стакла, керамике, а производиле су се и опеке.

фото: sr.wikipedia.org

Сирмијум је био једно од седишта раног хришћанства, али и место страдања хришћанских мученика. О овом сведоче остаци хришћанске базилике у самом центру града. На Житном тргу, на остацима занатске четврти из римског доба, сваке године – током јуна месеца одржава се фестивал беседништва, у спомен на античку славу овог града.

Визиторски центар је отворен свакога дана од 08-22 часа. Водичка служба и сувенирница раде сваког дана од 09-17 часова. Радно време водичке службе може се прилагодити унапред најављеним већим групама посетилаца.

На локалитету су постављени итерпретативни панои, а водич кроз Царску палату укључен је у цену улазнице за индивидуалне посете. Информације у вези посета и актуелних дешавања можете добити на број телефона: 022/621-568

Извор и фото: tosmomi.rs

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *