НОВИ БАНОВЦИ: Модерно село које личи на мали град

Нови Бановци се налазе у источном делу општине Стара Пазова у Сремском округу, на десној обали Дунава. Удаљени су 12 километара узводно од Земуна, а од Батајнице 3 километра.

Преко десет хиљада становника живи на простору које поседује све карактеристике урбаног, али комбиновано, сеоског и градског насеља. Насеље је спојено са Старим Бановцима, урбаним насељем Бановци-Дунав (Kаблар) са којим заједно има око 16 000 становника.

Нови Бановци имају фантастичан географски положај, налази се на чворишту међународних и регионалних путева и то их чини врло атрактивним за становање, али и привређивање.

Археолошки је потврђено да су на простору данашњих Нових Бановаца живели Kелти, Римљани, Гепиди, Остроготи, Угри. Нови Бановци се  међутим, помињу се у литератури тек у 18. веку.

Тада је постојала касарна уз коју се 1735. године на територију данашњих Нових Бановаца населила мала група Немаца занатлија.

После Другог светског рата дошло је да смене становништва. Усељавање је имало такав интензитет да се насеље потпуно трансформисано.

Тако масовна досељавања подразумевала су и градњу великог броја нових кућа.
Подручје на којем се налазе Нови Бановци насељавано је још од давнина. У центру насеља постоји римско археолошко налазиште Бургена.

Нови Бановци су представљали раскрсницу Истока и Запада, а и дан данас у центру места постоји кућа под називом „Јанескина кафана“(Мезулхана) која је у турско време служила као коначиште за војнике и трговце који су путовали за Истанбул и Беч.

Место је почело нагло да се развија почетком 1980. године, када поред Нових Бановаца никло стамбено насеље Бановци-Дунав, скраћено названо Kаблар, јер је стамбене јединице за запослене у београдском басену градила фирма Kаблар из Kраљева.

Прве стамбене зграде усељене су 1985. године. Услед већег прилива становништва, последњих петнаест година, насеље се шири великом брзином.

У овом старопазовчком насељу ове године су завршени радови  на уређењу центра села, који је ове године добио модеран изглед налик на мале градове.

 

У најстарију кућу у центру Нових Бановаца, која је саграђена давне 1730. године као типична војнограничарска зграда која је дуго служила као поштанска станица, уселила се Прича.

И то, пре свега, због посве оригиналног ентеријера у којем је сваки детаљ намештаја и декора или скинут с неког тавана, или извучен из бакиног ормана,па је за опис овог необичног ресторана најближа истини формулација: етно ресторан у ретро стилу.

Од објеката од јавног значаја истичу се управо војнограничарска зграда (1751), месна заједница, православна црква Светог Василија Острошког (1992), римокатоличка црква Рођења Блажене Ђевице Марије (1766), основна школа, предшколска установа, здравствена амбуланта, дом културе, фудбалски клуб итд.

Данас у Новим Бановцима делује и велики број друштава: Црквено пјевачко друштво “Острог”, KУД Бранко Радичевић, УЖ “Мимоза”, УИР, НK“Бургена”, Удружење пензионера, Шах-клуб, Стоно-тенисерски клуб и друго.

Током године у Новим Бановцима се организује велики број манифестација. Када је реч о очувању културе и традиције ту је “Војвођанска традиција” у којој учествује неколико стотина деце која у народним ношњама продефилују кроз село.

Организатор ове манифестације је КУД “Бранко Радичевић” из Нових Бановаца уз подршку Туристичке организације општине Стара Пазова.

Друга, али не мање значајна манифестација на коју су бановчани поносни јесте “Срем у срцу” породична манифестација која промовише културу и обичаје Срема. У оквиру ове манифестације организује се Бановачки дечији дан, Трка конобара, бројни концерти и други забавни садржаји.

Ове године по први пут је организована манифестација “Видовдански ноћни маркет” на пијаци на Каблару на којој су учествовали рукотворци са целе територије старопазовачке општине.

У Новим Бановцима се такође организује ликовна колонија, затим Међународни шаховски турнир и бројне друге манифестације које на најбољи начин промовишу село које последњих година све више личи на град.

Текст је написан у склопу реализације пројекта „Упознајте традицију у општини Стара Пазова“ који је финансиран из средстава општине Стара Пазова.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *