НОВИ БАНОВЦИ: Од Јанескине кафане до “Приче”

Подручје на којем се налазе Нови Бановци насељавано је још од давнина. У центру насеља постоји римско археолошко налазиште Бургена.

Нови Бановци су представљали раскрсницу Истока и Запада, а и дан данас у центру места постоји кућа под називом „Јанескина кафана“(Мезулхана) која је у турско време служила као коначиште за војнике и трговце који су путовали за Истанбул и Беч.

Место је почело нагло да се развија почетком 1980. године, када поред Нових Бановаца никло стамбено насеље Бановци-Дунав, скраћено названо Kаблар, јер је стамбене јединице за запослене у београдском басену градила фирма Kаблар из Kраљева.

Прве стамбене зграде усељене су 1985. године. Услед већег прилива становништва, последњих петнаест година, насеље се шири великом брзином. У овом старопазовчком насељу у току су радови на уређењу центра села, који ће ове године добити модеран изглед налик на мале градове.

 

У најстарију кућу у центру Нових Бановаца, која је саграђена давне 1730. године као типична војнограничарска зграда која је дуго служила као поштанска станица, уселила се Прича.

И то не било каква, већ Прича о рибљој чорби, за коју Славко и Бранка Савић, власници „ауторских права“, гарантују да ће се допасти њиховим гостима.

И то, пре свега, због посве оригиналног ентеријера у којем је сваки детаљ намештаја и декора или скинут с неког тавана, или извучен из бакиног ормана, или „ханд маде бy Славко &пријатељи“, па је за опис овог необичног ресторана најближа истини формулација: етно ресторан у ретро стилу.

Kао и у свим сличним причама, у којима је главна идеја да простор што више задржи своју аутентичност, и у овој је присно и топло, скромно и једноставно али лепо.

И овде се од гостију напросто очекује да буду опуштени, као код куће, и да уласком у Причу забораве на време, за којим часовници у најстаријој кући у Бановцима ионако одавно не јуре.

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *