НОВИ СЛАНКАМЕН: Славље у част брескви заказана за 20. јул

Најпознатије воћарско село у инђијској општини Нови Сланкамен, живи од године до године за дан прославе манифестације „Дани бресака“.

Жене се утркују која ће лепше колаче да спреми, мушкарци у томе да покажу чији је род бољи, а они најмлађи се недељама припремају за наступ фолклора.

Такоће бити и овог 20. јула када ће читаво село, и старо и младо изаћи да види дефиле културно-уметничких друштава, који ће проћи улицама певајући изворне песме.

Сланкамен ће препричавати наредних месец дана догађај који је добио епитет традиционалног, и који се 20. годину за редом организује у овом сремском селу.

На славу у част „брескве“ долазе и ове године гости из Хрватске, затим Републике Српске и других српских других градова, како би увеличали свечаност.

 

Организатори су и ове године KУД„Др Ђорђе Натошевић”, месна заједница Нови Сланкамен уз подршку општине Инђија.

Гостовањем великог броја културно-уметничких друштава из различитих крајева наше регије публика се боље упознаје са разноврсним народним стваралаштвом. То је и навело организаторе да ове године обогате програм позивајући културно-уметничка друштва из иностранства.

Манифестација има традицију дугу две деценије, а према речима председника Савета месне заједнице Драгана Kривошије ово је прилика да се пре свега окупе и друже мештани овог села који су се доселили у Сланкамен из различитих крајева бивше Југославије.

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *