Ове године уређење приобаља Саве у Сремској Митровици

Светска банка је расписала тендер за уређење обалоутврде реке Саве код Сремске Митровице.

Град ће се од високих вода бранити монтажним панелима, а радови предвиђају и реконструкцију савског кеја у дужини од 1.057 метара. Вредност радова је око 1,5 милион евра и очекује се да почну ове године.

Како је рекао министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић, Влада Србије активно ради на заштити приобаља реке Саве.

-Ради се насип на Дреновцу који је заштита за Шабац, ради се на Бановом броду између Бановог Поља и Равња и радиће се реконструкција савског кеја од Старог моста до Капетаније у Сремској Митровици Извор финансирања су Влада Републике Србије и Светска банка.

На овај начин ми уочи петогодишњице поплава из 2014. покушавамо да заштитимо наша добра низводно од границе од са Хрватском, рекао је Недимовић и подсетио да Хрватска и БиХ дижу своје насипе и бране и нормално је да и Србија то ради на читавој дужни тока реке Саве.

Jedan od najdužih pešačkih visećih mostova u Evropi.🌉🌉🌉🌐SPAJA dve Mitrovice- Sremsku i Mačvansku

Objavljuje InfosremSubota, 9. veljače 2019.

Он је прецизирао да је вредност радова код Сремске Митровице 1,5 милион евра.

-Река ће се бранити заштитним панелима који ће бити од 1,2 до 1,,8 метара у односу на садашње коте кеја и на тај начин ће се град заштити од хиљадугодишњих вода, појаснио је Недимовић и подсетио да је током поплава 2014. године у Сремској Митровици посебно критичан био део обале од Старог моста до Мале цркве.

-Река је надвисила зуб насипа који је на 850 сантиметара и стигла до водостаја од 864 сантиметра. Практично, тада је вода била на џаковима с песком.

Недимовић је истакао да је урађена и пројектна документација и за реконструкцију обалоутврде Саве на мачванској страни и то је следећа фаза у којој ће држава учестовати финансијским средствима.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже да су покретни брзомонтирајући панели ефикасни и финансијски исплативи на дужи временски период. Поред тога, они су безбеднији и гарантују да не може доћи до продора воде.

-Поред постављања панела, у пројекат реконструкције кеја убачено и ново поплочавање насипа тартаном и бехатоном, а поставиће се и нови мобилијар и нова расвета, рекао је Санадер.

Тендер траје 60 дана, процедуре Светске банке су ригорозно, а за претпоставити је да ће радови бити започети, а можда и окончани ове године. Поред тога, направиће се и објекат за смештај панела у ВП “Сава”.

Извор: sremskamitrovica.rs

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *