ПЕЋИНЦИ: Збринуте РОДЕ повређене приликом невремена

Услед јаког невремена које је у недељу увече задесило и пећиначку општину, од удара ветра пао је димњак на породичној кући у Пећинцима, на којем се налазило велико гнездо рода.

Породица рода, један пар и четири младунца, нису имали велике шансе да преживе, али захваљујући брзом реаговању чланова породице Плавшић и Инспекције за заштиту животне средине општине Пећинци већи део породице је преживео и збринут.

Kако нам је рекла Драгана Савић инспектор за заштиту животне средине, одмах је обавештен Завод за заштиту природе.

-С обзиром да је у питању збрињавање рода, односно да је угрожено станиште и врста, ми смо обавестили Завод за заштиту природе и Покрајинског инспектора за заштиту животне средине. Они су одмах реаговали и у понедељак је ветеринар из Завода стигао у Пећинце да збрине роде.

-С обзиром да је мужјак био неповређен и на слободи, а ветеринар је установио да је женка способна да лети, она је пуштена и њих двоје су поново заједно. Међутим, два младунца која су повређена нису могла да се пусте. Њих су одвели у зоолошки врт на Палић, где ће бити лечени и збринути“ – рекла је Савић, и додала да су две угинуле јединке прописно збринуте уз поштовање зоохигијенских мера.

Роде су птице познате, не само код нас, по свом саживоту са човеком. Гнезде се на оџацима и крововима кућа, а за роде су везане и бројне легенде, као што је веровање да роде доносе срећу и благостање. Бела рода постала је симбол многих места широм Војводине, али и Срема. Породица Плавшић се изузетно везала за пар рода, који је на крову њихове куће прошле године почео да прави гнездо.

-Оне су дошле прошле године и почеле да праве гнездо, да би затим отишле. Међутим, на нашу велику радост, пролетос су се вратиле, завршиле прављење гнезда и добиле четири младунца. Нажалост, два младунца су сада угинула, али два су преживела.

-Повређена је била и женка, коју смо збринули код комшинице Јованке у гаражи, док не дође неко ко је надлежан. Изузетно тешко нам је пало то што је срушено њихово, са муком направљено, велико гнездо. Надам се да ће пар који је остао поново направити на нашем димњаку гнездо и основати нову породицу“ – казала нам је Јасна Плавшић.

Бела рода је угрожена врста у целом свету и чак има свој дан, 24. август, који се обележава као Дан рода, како би се упозорило на опадање броја ових птица и нестанак њихових природних станишта.

-С обзиром да опстанак рода доста зависи и од нашег начина живота на селу, како бисмо сачували ове прелепе птице можда је потребно само повести рачуна о својој околини, али и реаговати правовремено и исправно у случају временских непогода као породица Плавшић.

Извор: Општина Пећинци

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *