ПРОВОД ЗА НЕЗАБОРАВ Чувене игранке организоване у хотелу у Сланкамену

Почетком 20. века у Старом Сланкамену су постојала два хотела, Велики и Мали, са пространом терасом на којој је свирао оркестар, као и велики парк са стазама за шетњу.


На месту где се Тиса улива у Дунав и где су се током историје одиграле значајне битке, а многи народи попут Kелта, Римљана и Турака бранили своја утврђења настало је мало туристичко сеоце Стари Сланкамен.

Памте старији мештани да је Сланкамен био познат трговински центар и пристаниште. Тако су становници Новог Сланкамена запрежним колима довозили грожђе, брескве, јабуке, бостан и ракију а домаћини продавали рибу, која се даље речним путем отпремала ка Тителу и Земуну на велике пијаце.

Фото: Туристичка организација општине Инђија

Сећају се да се на месту данашњег кеја налазио силос у ком се складиштило жито, које је такође пловним путем одлазило у друге крајеве.

У то време на месту садашње болнице и бање радио је хотел где су се одржавале чувене игранке а о Старом Сланкамену причало се са одушевљењем јер је такав бисер туризма имао мало ко.

ЧИЊЕНИЦЕ О СТАРОМ СЛАНKАМЕНУ

-На брду изнад Старог Сланкамена смештени су лесни профили, најкомплетније геонаслеђе лесних седимента у Европи, старо око 800. 000 година.

-Ту је и једини извори слане воде у Војводини и потврда да су постојала лечилишта још у турско доба. О томе казује сачувано турско купатило – хамам из XВИ века, које се може видети у локалној винарији Ацуминцум.

-У Старом Сланкамену се налази Специјална болница за неуролошка обољења и посттрауматска стања „Др Боривоје Гњатић“, најстарија војвођанска бања.

-У 16. веку у Старом Сланкамену се налазило и градилиште лаких, брзих, дрвених бродова – шајки.

-У 17. веку у овом месту су постојале две католичке цркве, једна православна и једна џамија.

-Православа црква посвећена Светом Николи убраја се међу најстарије саграђене у стилу средњовековне традиције, највероватније по узору на цркву манастира Раванице, задужбину кнеза Лазара.

-Kрајем овог века, 19. августа 1691., одиграна је чувена Сланкаменичка битка између Светог римског царства и Турске, којом је одлучен Велики рат и у којој је аустро-немачка војска, под командом грофа Лудвига Вилхелма Баденског, потукла турску на брду Михаљевац, непосредно поред Сланкамена.

-Тачно два века касније у Старом Сланкамену рођен је велики педагог и просветитељ, др Ђорђе Натошевић, заслужан за постављање темеља савременог школства у Србији.

-Почетком 20. века у Старом Сланкамену су постојала два хотела, Велики и Мали, са пространом терасом на којој је свирао оркестар, као и велики парк са стазома за шетњу.

Свако ко дође у Стари Сланкамен може доживети дух Старог Сланкамена шетњом серпентинастим улицама, обилском културно-историјских знаменитости, вожњом Дунавом, те посетом локалних винарија и чарди.

Овај познати рибарски крај којег мештани због серпентина и изузетног погледа „одгоре“ називају сремски „Свети Стефан“, је прави бисер туризма инђијске општине, а планови локалне самоуправе ове године се односе на уређење приобаља Дунава у Старом Сланкамену, чиме ће се обогатити и унапредити туристичка понуда.

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *