РУМСКИ ВАШАР: Традиција дуга више од 270 година

Оно по чему је Рума на далеко чувена јесте “Румски вашар”. Сваког трећег у месецу, долазе људи из свих крајева Србије и окружења да продају или купују, или тек да осете ту чувену вашарску атмосферу. Вашариштем често продефилује око 30.000 људи, што значи да буде скоро две Руме у једној.

Румски вашар данас представља својеврстан бренд  општине. Сам почетак одржавања вашара датира од 1747. године, кроз привилегију коју је граду дала царица Марија Терезија.

Овом привилегијом установљена су четири датума одржавања вашара, да би се после Другог светског рата увела пракса да се ова манифестација одржава сваког месеца.

 

 

Фото: rumatourism.com

 

Фото: rumatourism.com

Вашар нуди јединствен вид забаве, пријемчив за широке народне масе, а на њему се нуди буквално све, од игле до локомотиве, људи долазе да купују и продају коње, стоку, пољопривредне машине, опрему за лов и риболов, квалитетна кожна седла, саднице воћа, семена поврћа, баштенске гарнитуре, бурад за вино и ракију, цвеће. Румски вашар је један од најјачих вашара тог типа у Европи.

Вашар је вековни симбол Руме који је у последње време, на рачун великог интересовања продаваца и купаца из наше и околних земаља, проширио своје трајање на два дана, 2. и 3. у месецу.

Организатор је ЈП „Комуналац“ Рума.

Извор: rumatourism.com

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *