СА СЕДНИЦЕ ШТАБА: Ово су превентивне мере у Старој Пазови

У Општини Стара Пазова је јуче одржана седница Штаба за ванредне ситуације, поводом новонастале ситуације и донете су следеће одлуке и закључци:

1. Наређује се начелнику Општинске управе општине Стара Пазова да организује рад запослених у Општинској управи општине Стара Пазова за време трајања ванредне ситуације на територији општине Стара Пазова.

2. Наређује се начелнику Општинске управе општине Стара Пазова да обезбеди довољну количину дезинфекционих средстава, средстава за хигијену и да преко својих службеника врши редовно дезинфиковање просторија и објеката управе те да обезбеди постављење сунђера натопљених дезинфекционим средствима на сваком улазу у зграду Општинске управе.

3. Наређује се начелнику Општинске управе да у организационим јединицама управе у којима због природе посла долази већи број људи, организује рад и остваривање права грађана сходно препорукама Министарства здравља.

4. Наређује се Одељењу за инспекцијске послове и комуналне делатности Општинске управе општине Стара Пазова да редовно контролишу спровођење препорука, наредби Владе Републике Србије, Министарства здравља и других надлежних министастава и закључака штаба за ванредне ситуације посебно у делу рада угоститељских објеката и да о томе обавештава Штаб за ванредне ситуације општине Стара Пазова.

5. Наређује се Одељењу за урбанизам и грађење да организује састанак са свим управницима зграда како би се у свим стамбеним заједницама обезбедило спровођење неопходних мера на спречавању настанка и ширења вируса.

6. Забрањује се рад свим спортским објектима у циљу спречавања настака и ширења вируса COVID-19.

7. Забрањује се рад свих угоститељских објеката на територији општине Стара Пазова, у временском периоду после 20,00 часова.

8. Налаже се свим јавним и комуналним предузећима и установама на територији општине Стара Пазова чији је оснивач општина да обезбеде довољну количину дезинфекционих средстава и средстава за хигијену и да редовно предузимају мере и активности сходно препорукама Владе Републике Србије, Министарства здравља и Дома здравља „Др Ј Јовановић Змај“. С тим у вези потребно је и обезбедити и поставити сунђере натопљене дезинфекционим средствима на улазима као и обезбедити рукохвате на вратима дезинфекционим средствима на одговарајући начин.

9. Налаже се свим директорима јавних комуналних предузећа и установа на територији општине Стара Пазова да организују рад запослених на неопходни минимум и да свим запосленима на ризичним радним местима који долазе у контакт са корисницима услуга обезбеде заштитне маске и рукавице за једнократну употребу.

10. Налаже се повереницима и заменицима повереника цивилне заштите да прате стање на терену и да о потреби достављања лекова хроничним болесницима и пензионерима обавештавају Штаб за ванредне ситуације на телефон Контакт центра број: 022/311-999 у периоду од 08:00 до 16:00 часова или телефон 022/310-170.

11. Налаже се Центру за социјални рад општине Стара Пазова да успостави комуникацију са својим корисницима и да у случају потребе за достављањем лекова хроничним болесницима обавештавају Штаб за ванредне ситуације општине Стара Пазова у периоду од 08:00 до 16:00 часова на телефон: 022/311-999 или телефон: 022/310-170.

12. Налаже се Општинској организацији Црвеног крста на територији општине Стара Пазова да пружи неопходну помоћ Општинском штабу за ванредне ситуације у случају потребе за доставом лекова и основних животних намирница угроженом становништву.

13. Препоручује се републичким установама и инстутуцијама, као и свим привредним субјектима који послују на територији општине Стара Пазова да обезбеде довољну количину дезинфекционих средстава и да редовно предузимају мере и активности сходно препорукама Министарства здравља. С тим у вези потребно је и обезбедити и поставити сунђере натопљене дезинфекционим средствима на улазима као и обезбедити рукохвате на вратима дезинфекционим средствима на одговарајући начин.

14. Препоручује се да Дом здравља „Др Ј Јовановић Змај“ Стара Пазова редовно прати епидемиолошку ситуацију на територији општине Стара Пазова и да све релевантне анализе и информације доставља Општинском штабу за ванредне ситуације.

15. Апелује се на старије суграђане да поштују препоруке Владе Републике Србије које се односе на следеће:
– често прање руку, а нарочито након кувања, коришћења тоалета или доласка у контакт са металним предметима и другим особама, најбоља је и најефикаснија превентивна мера у заштити од вируса.
– уколико имате више од 65 и више година не излатите из стана и куће;
– изузетно је важно да боравите у редовно дезинфикованим, проветреним просторијама са затвореним вратима, избегавајући физички контакт са укућанима и коришћење истих предмета.

16. Апелује се на све грађане да буду сталожени, да не шире панику и да се придржавају савета и препорука Владе Републике Србије, Министарства здравља и других надлежних министарстава.

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *