Средњовековни манастир Обед-Црква мајке Ангелине

Стари средњевековни манастир Обед налазио се на речном острву на Сави код села Kупинова. Подигла га је Ангелина Бранковић са синовима Ђорђем и Јованом која је ту дошла 1446 год. са моштима свог мужа Стефана Бранковића.У народу је познатији као црква мајке Ангелине.

Ту се и замонашила Ангелина Бранковић (1509), која се по неким изворима упокојила 30. јула 1520. године. Турски извори помињу манастир 1566-1567, 1578. године.

Била је то најстарија црква брвнара посвећена Благовестима Пресвете Богородице. Због своје дотрајалости срушена је 1930 год. и на том месту саграђена је капела која је такође руина.

До острва са рушевинама манастира Обед долази се путићем око 1,5 км. пешке кроз шуму али се не препоручује без пратње. Пре рушевина манастира наилази се на остатке средњевековног града Kупника који се помиње у писаним изворима још 1388 год.

Првобитно је у њему био деспот Стефан Лазаревић 1404 год. Kасније је припао Бранковићима када су се ту населили.

Утврђени град је страдао 1521 год али је већ 1522 год. обновљен. Имао је основу правоугаоника димензија 45×54 метара са четири куле и то две шестоугаоне једна кружна и једна код улаза у град петострана. Све до педесетих година прошлог века могли су се видети зидови зграда са прозорима у утврђењу.

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *