4 дец 2023

ИНФОСРЕМ

Сазнајте шта се дешава у Срему

ШТА ВИДЕТИ У ВРДНИКУ- Једно од најлепших лечилишта у Србији

1 min read

Бања Врдник је једно од познатијих војвођанских лечилишта и налази се на Фрушкој гори, на око сат времена вожње од Београда и пола сата од Новог Сада. 

Уз лековите воде и чист ваздух, бања Врдник је гостима занимљива и због близине Фрушке горе – са бројним манастирима, споменицима, видиковцима и догађајима током целе године. За људе који желе бег из града и боравак у природи, бања Врдник је одличан избор.

Туристи имају на располагању готово све, хотеле, приватне смештајне капацитет, природне лепоте, културно-историјске споменике, манастире и винарије и ресторане.

ШТА ВИДЕТИ У ВРДНИКУ?

ХОТЕЛИ:

Један од најновијих хотела у Врднику су Фрушке терме – прве терме у Србији. Фрушке терме имају чак 9 базена са термалном водом, медицински блок и wелнес центар. Хотел има више од 200 соба за смештај гостију, а уз СПА и Wелнес програм, гостима су на располагању и третмани лица, тела, масаже и ритуали.

Fruske Terme, banja Vrdnik

Хотел Премиер аква (5*) је смештен на извору топле термалне воде у бањи Врдник и има модеран СПА центар, отворен и затворен базен. Хотел је идеалан за бег од градског живота, за романтично уживање или лечење бројних обољења захваљујући медицинском блоку који има хотел Премиер Аква.

Hotel Premier Aqua | Vrdnik Fruška Gora | Novi Sad, Srbija | Wellness Spa  Aqua medica, Medical center | Promont group | Hotel Premier Aqua

Саграђен на изворишту лековите термалне воде, специјална болница за рехабилитацију Термал у бањи Врдник, поред уживања у пријатном природном амбијенту и комфорном смештају са љубазним особљем, нуди Вам, пре свега, могућност опоравка уз врхунски медицински тим стручњака који располажу најсавременијом опремом и начинима рада. Са отвореним и затвореним базенима, конгресном салом, рестораном и различитом типовима смештаја, а на јединственој локацији, Термал је већ четири деценије домаћин небројеним гостима из земље и иностранства.

Врдничка кула

Изоловано од урбаног и ушушкано у дубокој, нетакнутој природи, на самој граници са Националним парком „Фрушка гора“ изграђен је етно комплекс „Врдничка кула“. Чист ваздух, мирис липове и борове шуме које окружују ово насеље и поглед на предивну природу пружиће гостима мир и опуштање за сва чула. Етно комплекс је добио назив по историјској грађевини из 12.века, Врдничкој кули, која је према подацима подигнута у периоду када су Римљани били насељени на овом подручју. До овог историјског локалитета се може доћи „стазом здравља“ за свега 20 минута лагане шетње од хотела “Премиер Аква”.

СОБЕ И АПАРТМАНИ:

Смештај у Бањи Врдник можемо разврстати у две велике групе, од којих ни једна не заостаје за другом. То су приватни смештај који сачињавају собе и апартмани у оквиру приватних вила, и хотелски смештај.

Приватни смештај у Бањи Врдник је много повољнији и много квалитетнији. Пошто је Бања Врдник релативно мало и збијено место, већина смештајних капацитета се налази у околини центра места или у околини бањског комплекса са базенима, па гостима где год да одседну ништа неће бити далеко, а ауто им овде уопште неће бити потребан.

Наравно ако планирате да обиђете и Фрушку Гору, онда обавезно дођите са аутом. Апартмани у Бањи Врдник су најзаступљнији облик смештаја, али многе виле поседују и собе са својим купатилом.

Цене приватног смештаја у Бањи Врдник се крећу од 800 до 1200 динара по особи, а цене зависе од броја гостију, дужине боравка и квалитета виле у Бањи Врдник.

ПРОВОД У ВРДНИКУ:

Бања Врдник поседује велики број кафића, ресторана и других забавних садржаја. Ако дођете у Бању Врдник, бићете у могућности да се проведете у неком од кафића као што су кафић „Вагон“ који се налази у главној улици на улазу у бању са новосадске страна. Овај кафић је настао преправљањем железничког вагона и идеалан је за младе парове који овде могу да уживају у романтичној атмосфери.

 

Ако сте жељни мало живљег провода можете посетити кафић „Биртија“ код аутобуске станице, у којем је сваког викенда жива музика. Наравно ту су и друга места као што су кафић „Ред Барон“, кафић „Октава“ , кафић „Тера Нова“ и други. У Врднику постоје и многобројни ресторани у којима гости могу да се хране и уживају у различитим специјалитетима. Велики број гостију којима су попуњени апартмани у Бањи Врдник се храни управо у овим ресторанима.

Недалеко од Врдника налазе се многобројна фрушкогорска излетишта као што су Иришки Венац, Змајевац, Бранковац, Летенка и други.споменик на Фруској Гори близу Бање Врдник Сви они који посете Врдник обавезно би требали да обиђу споменик „Слобода“ на Иришком Венцу, који се подигнут 1951. године у знак сећања на борце из Другог светског рата.

МАНАСТИР РАВАНИЦА:

РАВАНИЦА са црквом, првобитно посвећеној св. Јовану Крститељу, данас Вазнесењу, спомиње се у документима 1566-1569. године.

После Велике сеобе, калуђери манастира Раваница из Србије преносе мошти кнеза Лазара у Сентандреју, одакле их 1687. године доносе у Врдник.

Црква је грађена од 1801-1811. године у класицистичком стилу.

Иконе на иконостасу и зидне слике на сводовима радио је 1853. године Димитрије Аврамовић. Фреске у манастирској трпезарији сликао је од 1771.-1776. године Амвросије Јанковић.

О историјату овом малог фрушкогорског места читајте у наредним репортажама…

Текст је написан у склопу реализације пројекта „ Сви путеви воде у Врдник“ који је финансиран из средстава буџета Општине Ириг.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram