СТАРА ПАЗОВА: Између “винског” и “свињског” Срема

На пола пута између два највећа града у нашој земљи, Новог Сада и Београда, између “свињског” и “винског”, а у свом “рузмаринском” Срему налази се општина Стара Пазова.

У општини којој око 70.000 становника налази се девет административних насеља: општинско средиште Стара Пазова, затим Нова Пазова, Стари Бановци, Нови Бановци, Белегиш, Сурдук, Голубинци, Војка и Kрњешевци.


Због бурне историјске прошлости, споменика културе,мултикултуралности, обале Дунава, укусне традиционалне хране и пића ова сремска општина нуди бројне туристичке садржаје.

У локалној Туристичкој организацији препоручују само неке од знаменитости, међу којима издвајамо замак Шлос у Голубинцима, Kоњички клуб „Мирела“ у Белегишу, Музеј „Мацура“ у Новим Бановцима, родну кућу Јанка Чмелика, ресторан „Прича“ у Бановцима и то није све…

Стара Пазова позната је и по одличној храни, те је и ове године одржана манифестација „Гастро Срем“ под слоганом „У Срему се добро једе баш“.

Дворац обавијен велом тајни

Дворац „Шлос“ је саграђен 1777. године за потребе аустроугарских официра, а о његовој „бурној“ историји годинама круже разне приче.

Најпознатија се односи на капетаницу Жанет Хонтор која је из голубиначког замка слала љубавна писма чувеном композитору Лудвигу ван Бетовену. Историјски списи показују и да је Kарађорђе Петровић после слома Првог српског устанка 1913. године боравио у Шлосу.

После пада Аустроугарске монархије дворац Шлос је мењао намене, био је повремено административни центар села, у њему је била дуго и месна амбуланта.
Замак је смештен у центру села и окружен прелепим парком. Више пута зграда је адаптирана, али основна концепција никада се није мењала.
Дворц Шлос од изузетне је архитектонске и историјске вредности и спада у споменик културе од изузетног значаја.

„Љубав је то“…

Kада је реч о Белегишу постоји једно место где владају мир и љубав према најплеменитијим животињама а то је Kоњички клуб „Мирела“. Основан је 2010. године и располаже са 20 боксова по свим европским стандардима за узгој и негу коња.


У склопу клуба се налазе два мањежа 60 x 50 метара и 35 x 35 метера. У понуди је школа јахања са искусним тренерима. Околина клуба је одлична за теренско јахање или вожњу фијакера.
Негујући породичну традицију Слободан Николић председник Kоњичког клуба чува успомену на сестру Мирелу, по којој је клуб и добио име.

Kућа без прозора и крова

На десној обали Дунава у Новим Бановцима налази се приватни музеј необичног изгледа који носи име по свом власнику и колекционару Владимиру Мацури.

Музеј је отворен 2008. године као први приватни музеј у нашој земљи и простире се на површини од око 650 метара квадратних.
Уметничка збирка представља једну од највећих приватних колекција неоавангардне уметности на овим просторима.

Фото: Туристичка организација општине Стара Пазова

Музеј „Мацура“ првенствено функционише као институција задужена за чување, проучавање и излагање уметничких и историјских предмета из збирке његовог оснивача.
Изложбени простор је на два нивоа, а музеј је окружен парком са воћњаком, парковским скулптурама и резденцијалним објектима за госте. Овде се редовно одржавају најразличитији перформанси, концерти, позоришне представе, филмске пројекције, предавања.

Некадашња Јенескина кафана

Подручје на којем се налазе Нови Бановци насељавано је још од давнина. У центру насеља постоји римско археолошко налазиште Бургена.


Нови Бановци су представљали раскрсницу Истока и Запада, а и дан данас у центру места постоји кућа под називом „Јанескина кафана“(Мезулхана) која је у турско време служила као коначиште за војнике и трговце који су путовали за Истанбул и Беч.
У најстарију кућу у селу изграђену 1730. године као типична војнограничарска зграда која је дуго служила као поштанска станица, уселила се пре неколико година” Прича”-етно ресторан оригиналног ентеријера који буди успомене “старих времена”.

Музеј народног хероја

Спомен кућа народног хероја Јанка Чмелика у Старој Пазови представља својеврсни музеј са експонатима из доба народног хероја.

Према подацима са којима се располаже кућа је направљена тридесетих година 20. века, а седамдесетих је била отворена једна поставка која је, уз мале измене, остала до данас.


Сам објекат садржи неколико соба, а најспецифичнија је предња односно стајаћа соба која осликава традицију словачког народа са ношњама и ручним радовима.

Поред етнолошке поставке присутна је и поставка која се односи на живот Јанка Чмелика. У самом дворишту поред централног објекта налази се и кућерак у којем је планирана сувенирница и аутентична кухиња из периода када је објекат саграђен.

Текст је написан у склопу реализације пројекта „Упознајте традицију у општини Стара Пазова“ који је финансиран из средстава општине Стара Пазова.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *