СТАРА ПАЗОВА: Мултиетничка општина са традицијом дужом од пет векова

Општина Стара Пазова налази се у у југоисточном делу Срема и припада Сремском округу.

Општину чини девет насељених места, од тога су три урбаног типа – Стара Пазова, Нова Пазова и Нови Бановци, а преосталих шест – Голубинци, Војка, Стари Бановци, Белегиш, Сурдук и Kрњешевци, руралног су карактера.

Према попису становништва из 2011. године, овде живи 65.792 становника.

У месту Стара Пазова највећи део становништва чине Срби док око 31 посто становника чине Словаци, што је највећа словачка заједница у земљи.

Општина Стара Пазова налази се између два највећа града у републици Србији. Oд Београда је удаљена 30 километара, а од Новог Сада 40 км.

Кроз Стару Пазову пролазе сви важни путеви: ауто-пут Београд-Загреб, ауто-пут Београд-Нови Сад, регионални путеви М22, П106 и П121.

Кроз општину такође пролази пруга Будимпешта-Нови Сад-Београд-Ниш.

Међународни аеродром у Сурчину је удаљен 25 км од центра општине. Северна граница општине је омеђена Дунавом у дужини од 24 км па је ова општина саобраћајно повезана и пловним путем.

Општина Стара Пазова има једну од најдужих традиција када је у питању развој малих и средњих предузећа у целој Војводини.

Данас овде има око 500 малих и средњих предузећа и око 2600 занатских радњи од којих се већина налази у Старој и Новој Пазови.

Пазова се помиње још крајем 15. века. Основно етничко језгро на територији општине је формирано досељавањем Срба у данашњу Војводину под вођством Арсенија Чарнојевића крајем 17. века . Kао насељено место помиње се 1716. године.

Током 17. и 18. века је долазило до миграција становништва које су организовали Марија Терезија и њен син Јосип 2. како би ојачали границу Војне крајине.

Убрзо по пресељењу староседеоцима се досељавањем придружују Срби из Лике.

Kрајем 18. века, тачније 1770.године на ово подручје се досељавају Словаци.

Садашњи назив Стара Пазова датира од 1792. године. Претходне године су досељени Немци који су добили земљу јужно од Пазове и то место назвали Нова Пазова.

У Стару Пазову су такође дошли православни Румуни и калвинистички Мађари који су се временом асимилирали.

Од значајнијих грађевина у Старој Пазови, које и данас обележавају место из 1905. године су зграда хотела и банке које је подигао Никола Петровић, један од најбогатијих великопоседника у овом делу Срема.

Грађење садашње православне цркве започето је 1827.године недалеко од прве цркве о којој нема сачуваних података. Црква је посвећена Светом пророку Илији па се 2. августа прославља слава Старе Пазове.

Зграда словачке евангелистичке цркве потиче из 1788.године а грађена је на месту порушене првобитне цркве.

Свештеник Владимир Хурбан једна од најчувенијих личности Старе Пазове још од 1874. године је водио борбу за осамостаљење словачке евангелистичке цркве у Хрватској и Славонији од Мађарске.

По писаним траговима у Старој Пазови је постојала српска народна основна школа од 1730.године а Словачка народна основна школа се помиње 1774.године а постојала је и немачка -тривијална школа.

Године 1923. Настала је идеја о изградњи народног дома као средишта југословенских Словака и Чеха, те је 1928. године у Старој Пазови изграђен први Словачки народни дом као објекат и као установа Словака у дијаспори.

Текст је написан у склопу реализације пројекта „Упознајте традицију у општини Стара Пазова“ који је финансиран из средстава општине Стара Пазова.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *