СТАРА ПАЗОВА: Родна кућа Јанка Чмелика-музеј у част хероју

У Старој Пазови у улици Јанка Чмелика на броју 62 скоро један век стоји неми сведок живота народног хероја Јанка Чмелика.

Иако споља „нашминкана“ зуб времена јесте учинио своје , али је кућа још увек добро очувана и представља својевсрсни музеј у част старопазовачком хероју.

Са уличне стране куће постављена је звезда петокрака црвене боје испод које је црна мермерна плоча са следећим натписом: У овој кући родио се и живео Јанко Чмелик (1905-1942) секретар месног и среског комитета КПЈ за Стару Пазову, члан окружног комитета КПЈ и члан бироа ПК КПЈ за Војводину.

Стрељан 12. маја 1942. године у Сремској Митровици.  За изванредно храбро држање пред непријатељем проглашен за народног хероја 25. октобра 1943. године.

Наслеђе у служби туриста..

У самом објекту налази се неколико просторија са аутентичним предметима из његовог живота, историјски документи и биста најпознатијег старопазовачког народног хероја.

Идеја и воља постоје да кућа добије нови сјај, а надлежни из Туристичке организације општине Стара Пазова се труде да промовишу родну кућу хероја као туристичко добро и привуку како домаће тако и стране туристе.

Сам објекат садржи неколико соба, а најспецифичнија је предња односно стајаћа соба која осликава традицију словачког народа са ношњама и ручним радовима.

-Морам да истакнем да је словачка  ношња која се може видети у Старој Пазови врло специфична за наше место и не може се нигде више пронаћи у нашој земљи. Када је реч о осталим експонатима, они су скупљани две године и данас се налазе овде.

-Поред етнолошке поставке присутна је и поставка која се односи на живот Јанка Чмелика, а верујем да ћемо је у будућности још више допунити поручује Миловој Ковачевић из локалне Туристичке организације.

У самом дворишту поред централног објекта налази се и кућерак где је у плану да буде направљена сувенирница и аутентична кухиња из периода када је објекат саграђен.

-Током претходних година је било интересовања за обилазак ове куће али је наша идеја да још више унапредимо понуду и привучемо што већи број туриста. Поносимо са нашом историјом и чувамо овакве и сличне објекте од заборава каже он.

Историја уживо

Хроничари старопазовачке општине се сећају да је родна кућа Јанка Чмелика пре скоро пола века била отворена за школарце и извиђаче, те да су редовно организовали излете баш на овом месту.

Посебно средином осамдесетих и почетком деведесетих година овај објекат су највише посећивала деца са учитељима и наставницима. То је био део историје и културног наслеђа, а све оно што су ђаци учили у школи могли су да виде и на лицу места у родној кући Чмелика. Ово место је дуги низ година било и седиште извиђача.

Хероји се не заборављају

Да је Јанко Чмелик заиста био народни херој вредан дивљења потврдили су из Општинског одбора СУБНОР-а у Старој Пазови и кажу да на територији старопазовачке општине постоје два народна хероја, Јанко Чмелик и Вера Мишчевић, те да сваке године за годишњица одају пошту не само њима већ и осталим борцима који су дали живот за слободу .

И док многи објекти широм Србије, родне куће хероја, песника и историчара чекају неке боље дане, овај „плави кутак“опстаје и одолева времену, јер у њему и за њега живе неки добри људи који не желе да се историја и хероји забораве…

О ЖИВОТУ ЈАНКА ЧМЕЛИКА

Јанко Чмелик рођен је у Старој Пазови и потиче из сиромашне сељачке породице. Завршио је четири разреда основне школе, а касније и три разреда вечерње школе.

Бавио се земљорадњом и виноградарством. Уживао је углед напредног пољопривредника и домаћина. Радио је као најамни радник и рано ступио у раднички покрет.

Члан KПЈ од 1935. године, био је члан Среског комитета KПЈ у Старој Пазови од 1937. године, а члан окружног комитета за Срем од 1939. године.

Основао је партизанску десетину, а затим учествовао и у оснивању Подунавског партизанског одреда. Новембра 1941. године пао је у руке усташама, после “велике провале”. Рањен је у покушају бекства, мучен најпре у пазовачком затвору и болници .Стрељан је   12. маја 1942. године у Сремској Митровици.

За народног хероја Југославије проглашен је 25. октобра 1943. године. Данас његово име носи основна школа и словачко културно уметничко друштво у Старој Пазови.

Текст је написан у склопу реализације пројекта „Упознајте традицију у општини Стара Пазова“ који је финансиран из средстава општине Стара Пазова.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *