СУРДУК: Село чувено по фијакеријади и модерном комплексу базена

Насељено место Сурдук је село на десној обали Дунава у општини Стара Пазова удаљено око 40 км северно од Београда.

Село је настало у Дунавској улици која је наследила суву лесну долину која се спушта према кориту Дунаву.

Сурдук је турска реч и значи провалија, а име означава провалију близу Дунава, на чијој узвишеној обали село лежи. У античко доба место је било познато као Риттиум.

Насеље је развијано на узвишици поред Дунава, што га је сачувало од поплава. Православна црква у центру села Светог Оца Николаја је подигнута 1816. године.

Kрајем 19. и у првој половини 20. века село је имало изузетан развој и у том периоду је добило изглед какав и данас познајемо.

У другој половини 20.века долази до стагнације, због миграције сатановништва у градове. У последњих двадесетак година долази до новог развоја развоја села у сваком смислу.

Број становника у овом живописном селу је у константном порасту у последњих двадесет година, од 1253 становника колико је било 1991., преко 1589 становника 2002. године, до данас се овај позитивни тренд наставља јер су Сурдучани, чији су потомци завршавајући школе најчешће одлазили у Београд и Земун, великодушно понудили плацеве и нови завичај избеглицама из Босне и Хрватске.

Услови за раст и ширење села леже у његовом повољном положају, поред Дунава, са живописним крајоликом, пријатном сеоском атмосфером и развијеном пољопривредом.

Насељено место Сурдук чувено је по “Фијакеријади” на којој се окупља велики број љубитеља коња и фијакера из свих крајева. Манифестација се организује сваке године крајем септембра уз подршку Туристичке организације и општине Стара Пазова.

У новије време Сурдук постаје туристички центар општине. Погодни терени за лов и риболов, обала Дунава, пријатан сеоски амбијент са кафанама и ресторанима, и најновији спортско-туристичко-рекреативни комплекс базена „Хоризонти“ пружају велике могућности за развој ове привредне гране.

Извор: Општина Стара Пазова

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *