ТИХИ ХЕРОЈИ: Лакше осуђена лица са “Зеленгоре” даноноћно шију маске

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је пре пар дана да ће Град Београд установити награду “Херој Београда” за све грађане који су показали изузетну храброст у борби против епидемије корона вируса.

Један сјајан пример имамо и у Срему у Казнено-поправном заводу Сремска Митровица у полуотвореном одељењу “Зеленгора” где 18 осуђеника са лакшим осудама заједно са инструкторима више од 10 дана шије даноноћно заштитне маске.

Како сазнајемо, у почетку су шили око 1.500 комада дневно, чиме су превазишли све фабрике које шију заштитне маске а данас се искроји и сашије и до 4.000 маски што је премашилосва очекивања и људске могућности. Производе три типа маске- за једнократну употребу, као и два типа за вишекратно коришћење.

У време корона вируса када су заштитне маске дефицитарна роба и када не могу да се пронађу на тржишту, рад ових 18 људи је више него драгоцен.

Како каже управник Завода Александар Алимпић, на то су се одлучили када су чули да у болницама нема довољно маски као и да их недостаје на тржишту и понудили их Штабу за ванредне ситуације да их расподели даље по приоритетима.

Лица која шију маске су осуђена за лакша кривична дела, каже Алимпић и додаје да није први пут да затвореници помажу у случајевима ванредних околности и да су то чинили и за време поплава 2014. године.

– Без озбира што су осуђеници, показали су висок степен патритозма и спремност да се ангажују и изађу из кризе  истакао је Алимпић.

Осуђенике у Сремској Митровици (Зеленгора), али и у Пожаревцу и Нишу похвалио је лично председник Републике Србије Александар Вучић.

Хоће ли држава имати слуха за труд осуђених лица и хоће ли бити амнестије или неког вида помиловања остаје да се види у наредном периоду?!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *