У Казнено-поправни завод Сремска Митровица стигле 4 машине за шивење маски

У Kазнено-поправном заводу Сремска Митровица захваљујући донаторима стигле су још четири машине за шивење на којима ће осуђеници моћи да направе више заштитних маски, каже управник тог завода Александар Алимпић.

Свакодневно у тој установи 18 осуђеника шије и кроји заштитне маске како за потребе те установе тако и шире.

Дневно у тој затворској јединици произведу 1.000 маски, а захваљујући донаторима који су им купили још четири машине за шивење моћи ће дневно да произведу још 400 таквих маски.

Фото: Министарство правде Републике Србије

Алимпић за ТВ Прва каже да се све више добровољаца јавља да тај посао научи како би их дневно израдили што више, а сада маске израђују осуђеници који су раније прошли обуку за шивење и кројење.

Kако каже, производе три типа маске- за једнократну употребу, као и два типа за вишекратно коришћење.

– Надам се да ћемо овом производњом задовољити како наше потребе за маскама у заводу, али и шире популације у складу са могућностима – истиче он.

На то су се одлучили када су чули да у болницама нема довољно маски као и да их недостаје на тржишту и понудили их Штабу за ванредне ситуације да их расподели даље по приоритетима.

Лица која шију маске су осуђена за лакша кривична дела, каже Алимпић и додаје да није први пут да затвореници помажу у случајевима ванредних околности и да су то чинили и за време поплава 2014. године.

– Без озбира што су осуђеници, показали су висок степен патритозма и спремност да се ангажују и изађу из кризе – истакао је Алимпић,

Додао је да им значи и то што је председник Србије похвалио њихову иницијативу и ангажман.

Подсећа да поред KПЗ Сремска Митровица маске шију и Kазнено-поправни заводи за жене у Пожаревцу, као и KПЗ у Нишу.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *