У Пећинцима Светосавска свечаност “Појте му Срби песму и утројте”

У част утемељивача српске писмености, јуче је у Културном центру Пећинци, одржана Светосавска свечаност под називом “Појте му Срби песму и утројте”, којој су присуствовали председник општине Пећинци мр Жељко Трбовић, председница Скупштине Општине Дубравка Ковачевић Суботички, представници Архијерејског намеснишва пећиначког, као и бројни представници институција, културног и јавног живота пећиначке општине.

Председник Трбовић је том приликом поручио да је Светосавска свечаност прилика да се ода почаст великом српском просветитељу и оснивачу школства у Србији, као и да се деци укаже на значај његовог труда и рада.

-Желео бих пре свега да честитам школску славу наставницима и ученицима, али и да им поручим да је важно да остану на путу знања и просвећености, који је Свети Сава зацртао пре осам векова.

На ученицима је да марљиво уче и поштују своје учитеље, јер знање је сигуран пут у будућности, а ми ћемо учинити све да им обебедимо што боље услове за учење. Пре свега, награђујемо марљив рад на стицању знања.Ученике генерације награђујемо сваке године са по 30.000, а вуковце са по 15.000 динара, најуспешније ученике у учењу и у школском спорту награђујемо бесплатним летовањем, ученике који су постигли најзапаженије резултате на школским такмичењима награђујемо бесплатном екскурзијом, а сви одлични ученици добијају бесплатан улаз на пећиначке базене током целе купалишне сезоне.

Свим овим мерама ученицима поручујемо да се рад и знање исплате. Такође, да би смо обезбедили свој деци што боље услове за рад, Општина Пећинци значајна средства улаже у обнову школских објеката. Нема насеља у нашој општини у којем није улагано у школске објекте. У

Пећинцима смо изградили нову зграду средње техничке школе, а у Шимановцима је крајем прошле године почела изградња новог вртића вредног 120 милиона динара. Предстоје нам још три велике реконструкције школских објеката у које ће бити уложено 450 милиона.

Комплетна реконструкција основне школе у Карловчићу је већ почела, а само у ову инвестицију биће уложено 90 милиона динара. Током ове године почиње и реконструкција основне школе у Купинову вредна 230 милиона, а у плану је и обнова основне школе у Пећинцима у коју ће бити уложено 130 милиона динара“ – изјавио је Трбовић.

Химном Светом Сави у извођењу Бојане Радивојевић и Недељка Анђелића започела је свечаност, а присутне госте и домаћине поздравио је и директор Културног центра Јован Деврња, који је још једном подсетио на велики јубилеј 800 година аутокефалности српске православне цркве, њеног родоначелника Светог Саве, као и на значај очувања традиције за српски народ.

Пре почетка програма, испред Архијерејског намесништва пећиначког, беседу је одржао јереј Саша Милијашевић, који је рекао да се српски принц, Растко Немањић као монах Сава изборио за аутокефалност српске цркве и постао њен први поглавар и законодавац, али да у први план треба ставити оно чему је Свети Сава највише тежио, чак и према својој рођеној браћи, а то је – помирење и саборност, као и да Растко Немањић мора бити херој младих, а Свети Сава узор одраслих. Он је такође, пренео поздраве његовог преосвештенства Епископа сремског господина Василија и Архијерејског намесника пећиначког Бојана Мијановића.

Након беседе, на сцени Културног центра, ученици ОШ “Душан Јерковић Уча” из Шимановаца извели су рецитацију “Молитва Светом Сави”, да би се затим заорила песма “Ноћ у Хиландару” у извођењу Етно групе “Колевка” из Старе Пазове, која је наступала више пута током вечери.

Млада талентована песникиња из Попинаца Кристина Арсенијевић, читала је током вечери, своје песме из књиге “За све је крива Кристина”, а Дечји тамбурашки оркестар “Плави чуперак” из Руме извео је композиције “Ајде Като”, “Мали коњаник” и “Тамо далеко”. Ана Граховац, ученица 6. разреда ОШ “Душан Вукасовић Диоген” из Ашање рецитовала је песму “Пред иконом Светог Саве”, док су њени вршњаци из ОШ”Слободан Бајић Паја” из Пећинаца Ирена Радишић и Марина Васић извели драмски текст “Бака и унука”. У програму су учествовали и ученици ТШ “Миленко Веркић Неша”, а Јована Ђурђевић рецитовала је песму о Светом Сави.

Ученици пећиначке школе извели су занимљив драмски текст “Сунце Светог Саве”: Јован Јовановић, Данило Јовичић, Михајло Поповић, Андреј Тепша, Ива Поповић и Мила Цветковић.

Пред крај свечаности, директор Културног центра уручио је захвалнице свим учесницима, да би затим Друштво за неговање народне традиције из Пећинаца Играма из Ниша громогласним аплаузом затворило свечаност у част Светом Сави.

Извор: Општина Пећинци

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *