ВОЈКА: Село ветрењача и добро место за живот

Војка је веома старо насеље које се у писаним документима помиње први пут још 1416.године. Позната је било као насеље на сред пута, са великим бројем ветрењача.

Данас се успомена на ветрењаче чува у грбу села.

Оно што Војку и Војчане издваја од других насеља је и то што су били познати граничари али и виноградари, још од времена владавине Леополда и Марије Терезије, Аустро – Угарских монарха, од којих су добили винограде у данашњим Чортановцима, на обронцима Фрушке горе, које и данас чувају многе породице.

Ту је и више локалитета из времена Римске империје, када је преко Војке ишао главни друм од Сирмијума ка Таурунуму и Сингидунуму.

Знаменити Турски путописац Евлија Челебија је оставио запис у својој књизи да је коначио у свратишту Војка, где је била значајна постаја за замену коња и одмор путника на друму од Беча до Цариграда и тако редом, до данашње Војке.

Војка је у двадесетом веку била највеће српско село у Срему.

Војка има повољан географски положај јер лежи у Равном – рузмаринском Срему, на раздаљини од око двадесетак километара од реке Дунав и око тридесетак километара од реке Саве.

Преко пет хиљада становника се захваљујући изразито плодном земљишту бави пољопривредом, или је запослено у селу, Старој и Новој Пазови, Београду и Новом Саду.

Захваљујући повољним природним и географским условима село се солидно развијало, а значајнији прираштај становништва је донело досељавање седамдесетих година, и природни прираштај становништва у наредним деценијама.

У складу са својом величином и уређеношћу, Војка има скоро сву неопходну инфраструктуру за квалитетан живот: од школе, спортских објеката где се истиче спортска хала, амбуланте, дома културе, поште, до ловачког дома, вртића, спортских клубова и културних ораганизација и удружења.

Фото: Општина Стара Пазова/старапазова.рс

Please follow and like us:
error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *